Hovädzina

Hovädzina

Príspevokod užívateľa minervaman » 13.04.2011

Jedlá a recepty z hovädzieho mäsa (krava, býk, teľa)
Ak chceš byť múdrym, nauč sa rozumne spytovať, pozorne počúvať, pokojne odpovedať, a keď nemáš čo povedať, prestaň hovoriť.
/Johann Kaspar Lavater/
Užívateľov profilový obrázok
minervaman
Moderator
Príspevky: 844
Dátum registrácie: 10.02.2008
Cash on hand: Locked


Re: Hovädzina - test - NEPRISPIEVAT

Príspevokod užívateľa minervaman » 13.04.2011

Nejaké info:

NA PRAVÉ BIFTEKY: Potrebujeme sviečkovú alebo tabuľovú špičku.
NA GULÁŠ: Je nenahraditeľná glejovka.
NA DUSENIE: Sa hodí pliecko a stehno.
NA SVIEČKOVÚ: Samozrejme pravá sviečková.
NA PEČENIE: Vcelku stehno (ktoré sa delí ďalej na predstehno, horný a spodný šál, špičku a zadnú glejovku) a vysoká roštenka.
NA VARENIE: Predné mäso – krk, rebro a hruď.

Videonávody na steaky (je tam toho viac, treba sa preklikať):
http://videonavody.azyl.sk/catalog/gast ... teak1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ak chceš byť múdrym, nauč sa rozumne spytovať, pozorne počúvať, pokojne odpovedať, a keď nemáš čo povedať, prestaň hovoriť.
/Johann Kaspar Lavater/
Užívateľov profilový obrázok
minervaman
Moderator
Príspevky: 844
Dátum registrácie: 10.02.2008
Cash on hand: Locked

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa jankol » 19.06.2011

OTAZKA: kolko varite, peciete hovadzie maso???? moja mama to robi 2,3 hodiny....mne sa to zda strasne vela...a nemyslim ze to potrebne...co vy na to? kolko robite?
jankol
Borec
Príspevky: 431
Dátum registrácie: 27.05.2010
Cash on hand: Locked
Bydlisko: kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa borovičák » 19.06.2011

To zalezi od druhu hovadzieho a aj od toho, ako stara ta krava bola : ))

Ja zerem len steaky, je to rychle na pripravu. Parkrat som si robil aj dusene
hovadzie ale vzdy som pouzil tlakovy hrniec, ale prave pre dlhu pripravu ma
nebavi sa s tym babrat. Mal som stehno a rostenku a v tlakaci som to mal
skoro dve hodky.
Užívateľov profilový obrázok
borovičák
Príspevky: 246
Dátum registrácie: 18.10.2009
Cash on hand: Locked
Bydlisko: MA-SE
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa Zemák » 19.06.2011

To zalezi od druhu hovadzieho a aj od toho, ako stara ta krava bola : ))

Ja zerem len steaky, je to rychle na pripravu. Parkrat som si robil aj dusene
hovadzie ale vzdy som pouzil tlakovy hrniec, ale prave pre dlhu pripravu ma
nebavi sa s tym babrat. Mal som stehno a rostenku a v tlakaci som to mal
skoro dve hodky.
ak sa ti chce, hoď nejaké tipy, triky, recepty ... aké mäso na aké spôsoby robíš ... aký druh prípravy je najrýchlejší atď.
Len veľký cieľ dokáže u človeka prebudiť stimuláciu nevyhnutnú k jeho dosiahnutiu.
All glory goes to my lord and savior Jesus Christ
Sponzor nespamuj
Užívateľov profilový obrázok
Zemák
Príspevky: 3092
Dátum registrácie: 02.01.2008
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Horovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa jankol » 19.06.2011

To zalezi od druhu hovadzieho a aj od toho, ako stara ta krava bola : ))

Ja zerem len steaky, je to rychle na pripravu. Parkrat som si robil aj dusene
hovadzie ale vzdy som pouzil tlakovy hrniec, ale prave pre dlhu pripravu ma
nebavi sa s tym babrat. Mal som stehno a rostenku a v tlakaci som to mal
skoro dve hodky.
kludne daj dajaky recept..hlavne dobu pripravy kolko to trva....
a inac k tej krave :D to mi v obchode nepovedia ze aka stara bola :D to sa tazko zistuje chapes
jankol
Borec
Príspevky: 431
Dátum registrácie: 27.05.2010
Cash on hand: Locked
Bydlisko: kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa Rokie » 19.06.2011

Ale to vidíš na mase ak sa nemýlim.
"Pyramidy nechte Egypťanům a bolest masochistům!"

"Ja si myslím, že do katabolizmu sa dostaneš jedine ak si buď v koncentráku, beháš maratóny a nič neješ, alebo držíš protestnú hladovku." :D
Užívateľov profilový obrázok
Rokie
Žvanil
Príspevky: 5682
Dátum registrácie: 18.06.2009
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Ke-okolie / Hodkovce
Bolo mu ďakované: 2 krát
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa jankol » 19.06.2011

Ale to vidíš na mase ak sa nemýlim.
vraj na farbe..ale nesom odbornik aby som to uhadol nejak presne..a v shope ti to casto nepovedia ked chcu predat...
jankol
Borec
Príspevky: 431
Dátum registrácie: 27.05.2010
Cash on hand: Locked
Bydlisko: kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa Zemák » 19.06.2011

Ale to vidíš na mase ak sa nemýlim.
vraj na farbe..ale nesom odbornik aby som to uhadol nejak presne..a v shope ti to casto nepovedia ked chcu predat...
ak sa nemýlim, tak čím tmavšie, tým staršie ... ale nie som si 100 %-tne istý
Len veľký cieľ dokáže u človeka prebudiť stimuláciu nevyhnutnú k jeho dosiahnutiu.
All glory goes to my lord and savior Jesus Christ
Sponzor nespamuj
Užívateľov profilový obrázok
Zemák
Príspevky: 3092
Dátum registrácie: 02.01.2008
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Horovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa zverstvo » 19.06.2011

treba pozret,ovonat...ale davajte pozor ..dajte si odkrojit kusok,lebo zvyknu potierat niečim a vtedy vypada to masko krasne..lenze donesies ho domov,naporcujes a je to jele nap....preto je lepsie ho kupit v mensom masiarstve aj ked tam vychadza drahsie :)
iron never lies
181cm 91kg
zverstvo
Borec
Príspevky: 250
Dátum registrácie: 13.03.2011
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Piešťany

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa jankol » 19.06.2011

treba pozret,ovonat...ale davajte pozor ..dajte si odkrojit kusok,lebo zvyknu potierat niečim a vtedy vypada to masko krasne..lenze donesies ho domov,naporcujes a je to jele nap....preto je lepsie ho kupit v mensom masiarstve aj ked tam vychadza drahsie :)
len prave to ze cena je obcas rozhodujuca...cele je to sakra drahe..inac kde kupujete hovadzie? sukromne od niekoho? alebo vacsie obchody? kde sa najviac oplati ?
jankol
Borec
Príspevky: 431
Dátum registrácie: 27.05.2010
Cash on hand: Locked
Bydlisko: kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa zverstvo » 19.06.2011

ja som naposledy bral falosnu svieckovu v tescu za 9 :) a vystihol som dobru varku
iron never lies
181cm 91kg
zverstvo
Borec
Príspevky: 250
Dátum registrácie: 13.03.2011
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Piešťany

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa borovičák » 20.06.2011

No aby som sa priznal, v hovadzine sa zas az tak nevyznam, teda co sa tyka pripravy.
Je to drahe maso, takze
na mojom jedalnicku je len vynimocne a ked uz, tak v podobe steaku.
Dusene v tlakovom hrnci som robil len zo zvedavosti a obmenu chuti. Konkretne recepty
nemam. Raz to bolo nieco na sposob gulasu a druhy krat dusene hovadzie s hribami.

Ja mam take vychytane tipy od fotrika, sice nie je vyuceny kuchar, ale vareniu sa venuje
a je to taky kuchar-amater, ale vari fantasticky. Asi to preskocilo aj na mna, nakolko ma
to fakt bavi : )
Nieco k tomu masu. Nekupujem maso z hypermarketov. Je kopec drobnych podnikatelov
a masiarstiev. Sice to nie je zaruka cerstveho kvalitneho masa, ale vzdy lepsie ako z tychto
retazcov. K nam chodi jeden drobny zivnostnik s pojazdnou predajnou. Ma malu farmu na
dedine kusok od nas. Bombove cerstve maska ma, ci uz hovadzie, bravcove, kuracie+dalsie
vyrobky vid. slaninka, klobasy, sunka, vsetko domacky a poctivo vyrobene. Co som si
porovnaval ceny, tak je lacnejsi ako retazce a kvalita sa s tymi parchantmi ani neda
porovnat. Takze odporucam si najst maleho masiara.

Ked kupujem hovadzie, tak prve, na co pozeram, je farba masa a struktura. Podla fotrika
najlepsie maso je z mladeho bycka, ale to je zasa o kus drahsie oproti mladej jalovicke,
resp. aj odrastenej kravke. Na pohlad by malo mat maso cerstvu farbu, taku sytu, skoro
az tehlovu farbu. Cim je zo starsieho dobytka, tym je tmavsie a take akoby viac zatiahnute
do seba. Neviem to presne opisat.
Dalsia vec, ktoru ma fotrik naucil, je orientovat sa pri kupe aj podla farby tuku. Mlade maso
ma tukove zilky biele. Maso z odrastenej starej kravy ma tukove zilky a vankusiky v nadychu
slabo zltej az zltej farby. Nebrat!
No a ked vam da masiar aj cuchnut k masu, s cim moj masiar problem nema, masko by malo
vonat cerstvo, hmm, zasa to neviem opisat, taka mliekova cerstva sladka vona. Maso zo
starej kravy uz nema taky nadych, skor taky ostrejsi masovy zapach, alebo ako to opisat...
Posledna vec, ked prejdem po mase prstom a ofukam, nemal by som mat mastny az slizky
prst. Vtedy je to uz maso pred zarukou, cize nic cerstve ale stale este konzumovatelne. Pri
cerstvom hovadzom by sa mi mali prsty po ofukani triet o seba, nie sa smykat.

Dalsi tip od fotra: Kvalitne mlade cerstve hovadzie, teda kratko po porazke a kupe by malo
stat par dni v chladnicke. Vraj to maso este "dojde k sebe", zmakne, zostavnatie, takze po
tepelnej upravu bude jemne a fajnove.

Jaj a este som zabudol. Ak je nejake vystavene maso na pulte s cedulkou CERSTVE, v
ZIADNOM pripade by z neho nemala vytekat voda, resp samotna stava z toho masa.
A to sa tyka nie len hovadzieho, ale aj bravcoveho ci kuracieho. Napr. aj ked kupujete
chladene balene kuracie prsia alebo bravcovinu. Akonahle je v tom balicku naznak
vytekania stavy, jebnut naspat do regalu a urobit otocku na pate so slovami s
PanomBohom idem od vas... Musi to byt krasny na pohlad cerstvy kusok masa....

To je asi tak vsetko, co vam viem z mojich skusenosti poskytnut...

Obrázok

To spodne od brucha je mastnejsie, vrch a ostatok kvalitejsi asle suchsi...Vseobecne...
Užívateľov profilový obrázok
borovičák
Príspevky: 246
Dátum registrácie: 18.10.2009
Cash on hand: Locked
Bydlisko: MA-SE
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa jankol » 20.06.2011

nejdem to citovat ale velmi pekny clanok...nevie niekto v okoli kosic nejakeho chovatela co repdava kvalitne hovadzie? alebo v kosiciach priamo nejaky dobry shop s tym? resp. masiaren??
jankol
Borec
Príspevky: 431
Dátum registrácie: 27.05.2010
Cash on hand: Locked
Bydlisko: kosice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hovädzina

Príspevokod užívateľa Palo_85 » 12.07.2011

Hovädzie soté

Trošku som špekuloval lebo mamina mi kúpila hovädzie stehno a rozmýšľal som nad nejakým rýchlim spôsobom ako ho pripraviť. Až vzniklo bombové soté.

Takže poďme nato......
Ingrediencie: Hovädzie stehno ja som dal 200g
Korenie na americký steak
cesnak
čili korenie
morská soľ
vegeta
olivový olej
cibuľa
čierne korenie
horčica
kečup
kukurica
čierna fazuľa (použil som v slanom náleve od Giana, fazuľu som prepláchol vodou)
červené víno

Príprava: Takže ako prvý krok si mäsko očistíme od zbytočného tuku a umyjeme. Nakrájame na malé kocky a dáme do misky. Ďalej si do misky ku masku dáme soľ, vegetu, korenie na americký steak, pretlačený cesnak, čili korenie, čierne korenie, par kvapiek olivového oleja. Mäsko dáme bokom a na panvici si spravíme cibuľový základ (olivový olej + cibuľa) oliváču som dal tak isto par kvapiek. Cibuľku opečieme do zlatista a pridáme naložené mäsko, orestujeme a pridáme kukuricu a fazuľu. Prikryjeme pokrývkou a dusíme asi cca o 5 minút pridáme kečup a horčicu, necháme 5 minút dusiť a pridáme červené víno. Takto varíme cca 15-25minut až kým nám mäsko nezmäkne.
+ najlepšie sa k tomú hodí ryža ale aj zemiaky by neboli zlé :)

Želám vám dobrú chuť, odporúčam :007
Pridávam aj ilustračné foto
Obrázok
Užívateľov profilový obrázok
Palo_85
Príspevky: 880
Dátum registrácie: 25.06.2010
Cash on hand: Locked


Návrat na "Fitness a iné recepty (chutné kulturistické recepty)"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní