Pangasius

Pangasius

Príspevokod užívateľa minervaman » 12.04.2011

Jedlá a recepty z PANGASIA
Ak chceš byť múdrym, nauč sa rozumne spytovať, pozorne počúvať, pokojne odpovedať, a keď nemáš čo povedať, prestaň hovoriť.
/Johann Kaspar Lavater/
Užívateľov profilový obrázok
minervaman
Moderator
Príspevky: 844
Dátum registrácie: 10.02.2008
Cash on hand: Locked


Re: Pangasius - test - NEPRISPIEVAT

Príspevokod užívateľa minervaman » 13.04.2011

Stará téma presunutá do archívu, recepty skopírované sem.

V poslednej dobe sa šíria rôzne poplašné správy a polopravdy o rybe pangasius - niečo na tom možno bude, ale tu sú nejaké oficiálne vyjadrenia:

Vyjádření odborníka nebo zainteresované osoby

Stanovisko Státní veterinární správy ČR

V poslední době se šíří po netu špatnou češtinou psaný údajně odborný článek o hrozném pangasovi chovaném ve Vietnamu, který je plný všech možných reziduí, malachitovou zelení počínaje a hormony konče. Při pozorném čtení snad soudný člověk pochopí, že jde o klasické nactiutrhání.

Nicméně seménko nedůvěry je zaseto a již jsme odpovídali na několik dotazů, například i od provozovatele školních jídelen, jak je tomu doopravdy. Státní veterinární správa ČR zorganizovla dvě kontrolní akce zaměřené na ryby. Jedna se speciálně týkala pangase původem z Vietnamu, kdy byly vzorky laboratorně vyšetřeny na přítomnost steroidů, chlorovaných pesticidů a PCB a chemických prvků. Všechny dosavadní vzorky s negativním výsledkem.

Druhá akce zaměřená na klamání zákazníků z pohledu označování bude vyhodnocena v nejbližších dnech. Nicméně již dnes lze uvést, že u 4 výrobků z pangase byly zjištěny nedostatky v označení, nešlo však o o ohrožení zdraví. Jednalo se o neuvedení obsahu polyfosfátů na obalu (byť pod limitem) a o zjištěný menší obsah masa než výrobce deklaroval.

Pangas je sladkovodní ryba původem z jihovýchodní Asie, odkud se i k nám zmražená dováží. Je charakteristická jemným bílým masem a doznává docela obliby. Pokud by si zákazníci měli dát na něco pozor, tak na cenu, a to v tom smyslu, aby si v případě mrazených ryb za cenu masa nekupovali vodu. Pokud jsou ryby mrazené a nejsou označeny jinak, mohou obsahovat vody do 5 %. Pokud jsou tzv. glazované, což má chránit rybí maso před vysušením chladem, nebo je do nich přidaná voda pomocí přídatných látek, může rybí maso obsahovat vody více. A o tom musí být zákazník informován. Někteří výrobci proto na baleních ryb uvádějí: "Bez přidané vody", zde si zákazník může být jistý, že je zde vody opravdu maximálně do těch 5 %.

Takže shrneme-li, ryby u nás uvolňované do oběhu, tj. do tržní sítě, musejí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti, a jak se orgány veterinárního dozoru průběžně přesvědčují, je tomu tak i u onoho pangase!

Josef Duben,
tisk. mluvčí SVS ČR


Vyjádření ke zprávě od společnosti EUROFRIGO

Dobrý den,

k záležitosti pangasius:

- je to skutečně sladkovodní ryba, farmovaná v Asii, zejména ve Vietnamu.

- je krmen granulemi, stejně jako všechny farmované ryby mořské i sladkovodní (losos v Norsku, pražma-dorado v Turecku, apod.)

- voda v rybnících, kde je pangasius farmován je z různých ramen Mekongu a musí být každý den vyměněna ,

- Malachitová zeleň je zakázaná látka, používaná dříve proti zaplísnění žaber ryb (dříve používano i u sladkovod. ryb v Evropě, později zakázano), v minulosti se u některých dodávek pangas. v Evropě tyto látky zachytily a zboží se vracelo do Vietnamu. V posledních 2 letech už o tom není slyšet (viz. nedávný test zveřejněny v MFD - na malachit zeleň - vše negativní). Farmy i továrny na zpracování jsou pod kontrolou veterinářů z EU a mají EU reg. čísla.

- Pangasius jako sladkovodní ryba (stejně jako kapr,..) nemá samozřejmě tolik užitečných látek (jód,--) jako ryby mořské, ale není v žádném případě škodlivý. Vyšetření se dělá jak v přístavech na vstupu do EU, tak namátkově Státní vet. správou ČR.

- Co se týče množství výživ. látek (zejm. bílkovina) je na tom pangas. poměrně dobře, ale pozor, hlavní problém (a to je stejné u mořských ryb!!!!) je obsah záměrně přidané chemie (polyfosfát, citrát), která váže 20 až 30% uměle přidané vody uvnitř masa ryby, s cílem snížit cenu. Potom samozřejmě zákazník, který si takovou rybu koupí konzumuje mnohem méně bílkoviny. Zákazník se musí kontrolovat složení na obale, pokud tam je nějaká chemie (E.), pak musí počítat s tím, že si kupuje mnohem více vody, tedy, že kromě vody označené na obale v % - což je množství ledu, který je naglazovaný na filetech, kupuje jestě dalších 20-30% vody uvnitř ryby.

- naše firma je jen jeden z dovozců pangasia, ale na rozdíl od ostatních dovážíme cca 90% pangasia zcela bez chemických přísad, což máme označeno na obalech.

S pozdravem

V. Prokop
EUROFRIGO CZ


Vyjádření ke zprávě od společnosti Nowaco

Jak víte, pangasius je nyní jednou z nejpopulárnějších ryb na českém trhu. Je to, kromě jeho relativně přijatelné ceny, dáno i tím, že filety z této ryby jsou bílé, nemají žádné kosti a nejsou cítit po rybině.

Vzhledem k tomu, že se jedná o rybu sladkovodní, je logické, že se nevyznačuje typickými atributy mořských ryb - tedy vysokým obsahem jódu, omega 3 mastných kyselin, a dalších zdraví prospěšných látek.

Dalším důležitým faktorem je i fakt, že se jedná o rybu, pocházející zásadně z farmového chovu, nestravuje se tedy tak, jak je tomu u volně lovených druhů. Ryby dorůstají do "prodejní " velikosti zhruba za 1 rok. Chovají se pouze na farmách z ve Vietnamu, je tedy nasnadě, že se dováží do Evropy pouze v mraženém stavu.

Je logické, že ryby mořské, stravující se planktonem, se vyznačují mnohem lepšími atributy a jejich konzumace je tedy mnohem vhodnější a prospěšnější pro lidský organismus.

Do pangasia se dále za účelem zlevnění zboží přidávají přídatné látky (aditiva), které na rybí svalovinu navazují další vodu. Jedná se především o polyfosfáty (E 452). Zde existuje norma stanovená EU, která činí 0,5% váhy.
Pokud se však tato norma překročí, lze takový výrobek považovat za zdraví škodlivý. V poslední době se mimochodem muselo stáhnout několik výrobků z trhu, neboť bylo zjištěno, že obsahují více polyfosfátů, než je povoleno. Kromě polyfosfátů se nově používají i jiné látky, sloužící k navázání další vody, jako je např. kyselina citronová a jedlá soda, které zajistí i bílou barvu a vytáhnou z filety rybí chuť.
Zde prozatím neexistují žádné limity a lze říci, že oproti polyfosfátům se jedná pro zdraví člověka o mnohem šetrnější způsob, jak zboží zlevnit.
Platí, že spotřebitel by měl být informován o všech látkách, které byly použity a měl by se to dozvědět ve složení výrobku.

Naše stanovisko je tedy zcela jednoznačně upřednostňovat mořské ryby (např. treska tmavá nebo štikozbuec), jak z důvodu jejich nesrovnatelně vyššího prospěchu pro lidský organismus, tak i z důvodu toho, že námi nabízené filety z mořských ryb nemají žádné přídatné látky a pouze tzv. ochrannou glazuru, která zabraňuje vymrzání filet a nikdy nepřekračuje 10%.

Společnost Nowaco se pochopitelně intenzivně zabývá kontrolou kvality a zdravotní nezávadnosti svých výrobků. Suroviny jsou permanentně kontrolovány senzoricky i laboratorně. Naše balírna čerstvých a mražených ryb je plně certifikována (HACCP, BRC, IFS), a je pod neustálým veterinárním dohledem.

ing. Predrag Bilić
garant nákupu ryb
NOWACO Czech Republic s.r.o.


Stanovisko Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Dobrý den,

stanovisko Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) můžete samozřejmě uveřejnit na Vámi provozovaném serveru, nicméně je důležité vzít v potaz, že z pozice našeho úřadu není možné se vyjádřit ke všem bodům, které jsou obsaženy ve zprávě, která koluje na internetu v různých verzích. Můžeme se vyjádřit pouze ke skutečnostem, které spadají pod kontrolu našeho úřadu, a není tedy možné z naší strany prohlásit, že všechny skutečnosti, které jsou níže uvedeny, jsou hoax.

Nemáme žádné zprávy o tom, že by byla tato ryba, která je k nám dovážená ze třetích zemí, kontaminována cizorodými látkami. Produkty rybolovu, které míří na území EU, musí doprovázet veterinární osvědčení, které potvrzuje, že jsou produkty plně v souladu s požadavky EU. Navíc živočišné produkty ze třetích zemí mohou do EU vstoupit pouze přes stanoviště hraniční kontroly, kde probíhá kontrola samotného zboží a průvodních dokladů. Dozorové kompetence v oblasti dovozu, zpracování a výroby živočišných produktů má Státní veterinární správa ČR – http://www.svscr.cz" onclick="window.open(this.href);return false; , která se již k uvedenému článku, který koluje na internetu, vyjádřila. Tiskovou zprávu SVS ČR je možné najít pod tímto odkazem: http://www.svscr.cz/index.php?art=3941" onclick="window.open(this.href);return false;

Jsme také členy Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF), který funguje na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002. Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva slouží pro ohlašování přímých nebo nepřímých rizik ohrožujících zdraví lidí a zvířat nebo životního prostředí, která pocházejí z potravin nebo krmiv. Hlášení vyměňovaná systémem slouží k zabránění uvedení do oběhu rizikových potravin a krmiv, případně jejich stažení ze společného evropského trhu. Pokud by byla tedy prokázána jakákoliv zdravotní závadnost výrobků pocházejících z inkriminované lokality, byli bychom o tom včas informováni.

SZPI dozoruje ryby v tržní síti pouze zmražené. Kontrola čerstvých ryb je v kompetenci SVS ČR. Ryby pocházející ze vzdálenějších míst se u nás opravdu prodávají ve větší míře již zamražené. Spotřebitel by se měl vždy dozvědět z obalu informace o způsobu produkce (tedy informaci odkud ryba pochází, zda z chovu, z moře, či byla ulovena ve sladkých vodách) a oblasti odlovu. Zmražené ryby obecně mohou obsahovat přidanou vodu. Pokud je její obsah nad 5 % hmotnostních, uvede se tato voda ve složení. Přestože ve složení nemusí být konkrétní podíl vody, lze na její množství usuzovat z pořadí jednotlivých složek, neboť ty se uvádějí sestupně podle hmotnosti, nebo z konkrétního podílu rybího masa. Jestliže tedy bude ve složení napsáno kupříkladu „treska 60 %, voda, E452...“, znamená to, že spotřebitel si s rybou kupuje téměř 40 % vody. Látka E452 označuje polyfosfáty, které se používají, aby se voda v rybách lépe vázala. Nezbývá tedy než doporučit spotřebitelům, aby sledovali údaje na obale výrobku a mezi produkty si našli ten, který jim bude svým složením nejlépe vyhovovat.

K tvrzením, která se týkají obsahu minerálních látek a nízkých výživových hodnot u této ryby, nejsme kompetentní se vyjádřit. V této otázce je možné se obrátit na odborníky z oblasti výživy.

S pozdravem,
Petra Hoferková
SZPI – Oddělení komunikace

Obrazok - VÝSLEDKY TESTU:
http://i.idnes.cz/09/104/org/MBB2eca34_pang.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

+ INFO zo stránky ktorá sa zameriava na poplašné správy a celkovo HOAXY:
http://www.hoax.cz/hoax/pangasius---je-to-k-jidlu/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ak chceš byť múdrym, nauč sa rozumne spytovať, pozorne počúvať, pokojne odpovedať, a keď nemáš čo povedať, prestaň hovoriť.
/Johann Kaspar Lavater/
Užívateľov profilový obrázok
minervaman
Moderator
Príspevky: 844
Dátum registrácie: 10.02.2008
Cash on hand: Locked

Re: Pangasius - test - NEPRISPIEVAT

Príspevokod užívateľa minervaman » 13.04.2011

Recept užívateľa: jwell

Takze davam sem jeden chutny, rychly a jednoduchy recept na pripravu pangasiusa na panvici.

Potrebujeme:
jednu filetu pangasiusa
dve paradajky
cibulu
malu papriku
dve vajicka
trosku mlieka
lyzicu hladkej muky
lyzicu oleja

Postupujeme takto:
Na teflonku si dame lyzicu oleja, na nom si orestujeme cibulku, pridame na kocky nakrajane rajciny a papriku. Podusime tak 5 min, vznikne nam nieco ako leco. Na tuto zmes polozime filetu ryby a pomaly dusime. Ked je ryba skoro udusena dame do pohara vajicka, asi deci mlieka a lyzicu hladkej muky. Touto zmesou podlejeme rybku. Uz nemiesame, a ked nam toto vsetko zhustne (cca 5min) vypneme to a mame zdravu, nizkokaloricku a chutnu veceru. Vyskusajte, je to vazne zaujimava kombinacia, naucila ma to frajerkina mama. len ta dava miesto mlieka smotanu, co nieje az take zdrave ako by som si predstavoval. Dobru chut!

Recepty vo worde s fotkami
http://www.hotfile.com/dl/50289799/6dcf ... s.rar.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ďalšie recepty
http://www.ulozto.cz/1227031/pangasius-recepty-doc" onclick="window.open(this.href);return false;
Ak chceš byť múdrym, nauč sa rozumne spytovať, pozorne počúvať, pokojne odpovedať, a keď nemáš čo povedať, prestaň hovoriť.
/Johann Kaspar Lavater/
Užívateľov profilový obrázok
minervaman
Moderator
Príspevky: 844
Dátum registrácie: 10.02.2008
Cash on hand: Locked

Re: Pangasius

Príspevokod užívateľa Zemák » 17.06.2011

akurát som skúšal recept od Jwell-sa, akurát som dal len čajovú lyžičku múky a namiesto rajčín som dal uvarený karfiol ... je to bomba :) :007
Len veľký cieľ dokáže u človeka prebudiť stimuláciu nevyhnutnú k jeho dosiahnutiu.
All glory goes to my lord and savior Jesus Christ
Sponzor nespamuj
Užívateľov profilový obrázok
Zemák
Príspevky: 3092
Dátum registrácie: 02.01.2008
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Horovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pangasius

Príspevokod užívateľa Dominosa » 08.01.2012

225g file
50ml limetovej stavy
30g pokrajanej jarnej cibulky
trochu oregana

File poukladame na pekac. Pokvapkame limetovou stavou a posypeme cibulkou a oreganom. Pecieme prikryte pri 170 C priblizne 15 az 20 minut.

224 kalorii, 44g proteinov, 8g sacharidov, 2g tuku
It's easier to get up everyday and work out your ass off in the gym, than looking everyday into the mirror and not liking the ass you see.
Užívateľov profilový obrázok
Dominosa
Príspevky: 222
Dátum registrácie: 09.12.2011
Cash on hand: Locked

Re: Pangasius

Príspevokod užívateľa BlondBomberko » 22.08.2012

co k nemu bezne jedavate? stale robite zemiaky?

v mrazaku sa mi nahromadilo asi tak 6kg pangasa, takze teraz bude zopar dni kostrou mojho jedalnicka... budem k nemu vypekat zemiaky, ale velmi sa mi do toho nechce, stara dobra rychla ryza
181/86
Užívateľov profilový obrázok
BlondBomberko
Príspevky: 2538
Dátum registrácie: 25.11.2007
Cash on hand: Locked

Re: Pangasius

Príspevokod užívateľa Koláč » 22.08.2012

Normalne som ho robieval na prirodno, s ryzou, zemiaky nejedavam...

Alebo s tmavym pecivom, taky ten drevorubacsky chlieb z lidla.

Pripadne vysmazany/nevysmazany s hranolkami.. mmmm :o
Nič sa ti nedarí, nič ti nejde? Daj si sustanon, ono ťa to prejde.
Užívateľov profilový obrázok
Koláč
Príspevky: 1264
Dátum registrácie: 28.03.2010
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Trenčín
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pangasius

Príspevokod užívateľa sumsumienka » 23.08.2012

Ja pangasia jedavam so zemiakmi, klasicky uvarenymi vo vode...Mozes si rozpustit trosku masla, nakrajat zopar listkov petrzlenovej vnate a premiesat so zemiakmi. Kedysi som ho jedavala aj so zemiakovou kasou, davala som rybu piect s kuskami citronu a pomaranca a bola fajn.
Teraz uz len obcas si ho dam, tiez s celozrnnym chlebikom je velmi dobry, s ryzou mne velmi nechuti. :(
sumsumienka
Príspevky: 85
Dátum registrácie: 27.07.2012
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Kosice-Presov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pangasius

Príspevokod užívateľa Rokie » 24.08.2012

Ja som ho prášil aj s ryžou aj cestovinami už takže podľa mňa fajný so všetkým. :lol:
"Pyramidy nechte Egypťanům a bolest masochistům!"

"Ja si myslím, že do katabolizmu sa dostaneš jedine ak si buď v koncentráku, beháš maratóny a nič neješ, alebo držíš protestnú hladovku." :D
Užívateľov profilový obrázok
Rokie
Žvanil
Príspevky: 5682
Dátum registrácie: 18.06.2009
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Ke-okolie / Hodkovce
Bolo mu ďakované: 2 krát
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pangasius

Príspevokod užívateľa slivnak » 29.11.2012

moze byt aj pangas ja som pouzil obdlznikove file.
3 velke struciky cesnaku, 2 rybky, leco (ja som dal polku flasticky od majonezy), 2 vecsie cibuje, olivovy olej, trosku hladkej muky, sol, 2 trojuholnicky syra. Toto bola u mna 1 porcia samozrejme ingrediencie podla chuti :)
Cesnak som pretlacil a nasolil, potrel nim rybky a jemne poprasil mukou. Osmahnut na olivovom oleji z oboch strán potom pridat nakrájanú cibulu a trosku poprazit ( oleja som dal minimum a file pustilo vodu takze sa mi cibula dusila ) potom pridat leco trosku podusit a na konci pridat syr pockat kym sa roztopi a moze sa jest. Ako prílohu som dal zemiaky.
Dobru chut :)
slivnak
Príspevky: 82
Dátum registrácie: 04.01.2010
Cash on hand: Locked
Poďakoval: 1 krát
Bolo mu ďakované: 1 krát


Návrat na "Fitness a iné recepty (chutné kulturistické recepty)"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní