Bielkovinové krekry

Re: Bielkovinové krekry

Príspevokod užívateľa pepo88 » 27.07.2015

vieme tieto bro tvrdenia aj niecim podlozit? pretoze to ze je nieco nekompletne neznamena ze sa to nevyuzije, ci?
to niesu bro tvrdenia
Hodnotenie kvality biekovín
Kvalitná strava (vrátane doplnkovej výživy) by mala zabezpečiť príjem všetkých deviatich aminokyselín v dostatočnom množstve. Zastúpenie jednotlivých aminokyselín, ich množstvo a vzájomný pomer je určujúcim faktorom ich kvality. Využiteľnosť bielkovín sa meria a vyhodnocuje viacerými spôsobmi:

BV - biologická hodnota(biological value )- vyjadruje percento dusíka, ktoré sa vstrebe do organizmu z určitého zdroja bielkoviny. Niektoré potraviny s potenciálne vysokým BV majú obvykle horšiu stráviteľnosť, ale časť, ktorá sa strávi, je pre organizmus veľmi užitočná.



NPU - čistá využiteľnosť bielkovín (net protein utilization )- vyjadruje sa ňou celková kvalita bielkovín, t.j. vstrebateľnosť aj miera využitia v organizme.



PER - bielkovinová účinnosť (protein efficiency ratio) - hodnotí pomer medzi svalovým prírastkom dosiahnutým za 10 dní a množstvom skonzumovaných bielkovín. Keď sa použitím relatívne malého množstva bielkovín dosiahnu vysoké prírastky, je kvalita použitej bielkoviny vysoká. Pokiaľ by sme použili vysoké množstvo bielkoviny a dosiahli iba minimálne prírastky, bola by takáto bielkovina hodnotená podľa PER nekvalitná. Touto metódou sa najľahšie určuje kvalita bielkovín pochádzajúca z rôznych zdrojov.



PDCAAS - stráviteľnosť bielkovín vo vzťahu k množstvu aminokyselín (protein digestibility corrected amino acid score) - je to metóda, ktorá sa zameriava na využiteľnosť bielkovín u ľudí. Na rozdiel od PER, ktorá zisťuje využiteľnosť bielkovín na laboratórnych krysách, ktorých organizmus má v porovnaní s ľudským iné požiadavky na jednotlivé aminokyseliny, sa touto metódou dosiahnu odpovedajúce výsledky týkajúce sa využiteľnosti bielkovín u ľudí. Táto metóda berie ohľad na obsah jednotlivých aminokyselín, na ich pomer a biologickú využiteľnosť. Napr. sójová bielkovina má podľa metódy PER veľmi nízku kvalitu, pretože obsahuje nízke množstvo aminokyseliny methionin, ktorú laboratórne krysy potrebujú vo väčšom množstve, no podľa PDCAAS, ktorá hodnotí využiteľnosť u ľudí vykazuje naopak vysokú kvalitu. Podľa americkej organizácie FDA je najvyššia hodnota PDCAAS rovná 1. Podľa tejto metódy dosahujú najvyššiu kvalitu bielkoviny vaječného bielku, sóje a srvátková bielkovina. Všeobecne sa za najkvalitnejšie zdroje bielkovín považujú bielkoviny vaječného bielku a mlieka, potom nasleduje rybie a hovädzie mäso, hydina, bravčové mäso a na konci rebríčka sa nachádzajú bielkoviny z rastlinných zdrojov, keďže, ako sme už spomínali, obsahujú len minimálne množstvo niektorých esenciálnych aminokyselín. Nedostatočná hladina jednej alebo viacerých aminokyselín znižuje biologickú hodnotu celej bielkoviny a následne aj celého jedla.



Biologická využiteľnosť bielkovín určuje, koľko a akých bielkovín sa do organizmu vstrebe a následne využije. Samozrejme, ovplyvňuje ju množstvo vedľajších faktorov. Ak konzumovaná bielkovina obsahuje veľké množstvo spojivového tkaniva- kolagénu, žalúdočné a črevné enzýmy nie sú schopné takúto bielkovinu dokonale rozložiť a prevažnú časť môže telo vylúčiť ako úplne nestrávenú. Trávením by sa mali bielkoviny štiepiť na krátke reťazce obsahujúce 2-3 molekuly aminokyselín, aby sa ľahko dostali do krvi a následne do svalov a ostatných tkanív, kde môžu byť využité na rast alebo obnovu.
daj si do guglu, najde ti miliony odkazov
Je tažké si ísť za svojím cieľom,keď človek ešte vobec nevie čo chce,a aj tá najmenšia prekážka mu vie narobiť veľké problémy
https://www.facebook.com/PeterMuranOsobnyTrener?fref=ts
Sorry ak neodpisem na SS.Mam ich denne
Užívateľov profilový obrázok
pepo88
Moderátor: súťažný kulturista
Príspevky: 18843
Dátum registrácie: 05.01.2007
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Považská Bystrica


Re: Bielkovinové krekry

Príspevokod užívateľa noGainz » 27.07.2015

ten odstavec PDCAAS ale nehovorí ze su to zdroje nepouzitelne, len menej kvalitne. teda nevidim dovod preco ich neratat, kedze prejdu traviacim traktom a ako uz bolo spomenute malokedy jeme "rastlinne bielkoviny" samostatne. to moze zavazit tiez, nie?
noGainz
Príspevky: 2108
Dátum registrácie: 01.01.2015
Cash on hand: Locked
Bolo mu ďakované: 1 krát

Re: Bielkovinové krekry

Príspevokod užívateľa pepo88 » 30.07.2015

ano moze to zavazit ze ich kombinujes, ale aj tak sa velka cast nevyuzije :) nevravim ze vsetky, ale velka cast.. preto pocitam iba plnohodnotne bielkoviny
Je tažké si ísť za svojím cieľom,keď človek ešte vobec nevie čo chce,a aj tá najmenšia prekážka mu vie narobiť veľké problémy
https://www.facebook.com/PeterMuranOsobnyTrener?fref=ts
Sorry ak neodpisem na SS.Mam ich denne
Užívateľov profilový obrázok
pepo88
Moderátor: súťažný kulturista
Príspevky: 18843
Dátum registrácie: 05.01.2007
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Považská Bystrica

Re: Bielkovinové krekry

Príspevokod užívateľa noGainz » 30.07.2015

ja to riesim tak ze minimum 2g na kg dam zo zivocisnycha zvysne co sa nakopia ratam len do celkovych kalorii.
noGainz
Príspevky: 2108
Dátum registrácie: 01.01.2015
Cash on hand: Locked
Bolo mu ďakované: 1 krát

Re: Bielkovinové krekry

Príspevokod užívateľa pepo88 » 31.07.2015

ja to riesim tak ze minimum 2g na kg dam zo zivocisnycha zvysne co sa nakopia ratam len do celkovych kalorii.
:007

tak som to myslel aj ja..
Je tažké si ísť za svojím cieľom,keď človek ešte vobec nevie čo chce,a aj tá najmenšia prekážka mu vie narobiť veľké problémy
https://www.facebook.com/PeterMuranOsobnyTrener?fref=ts
Sorry ak neodpisem na SS.Mam ich denne
Užívateľov profilový obrázok
pepo88
Moderátor: súťažný kulturista
Príspevky: 18843
Dátum registrácie: 05.01.2007
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Považská Bystrica


Návrat na "Fitness a iné recepty (chutné kulturistické recepty)"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní