Články o strave

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa tomask » 12.06.2011

wolker: v tej bakalarke sa myslia sportovci vseobecne a je dost velky rozdiel vo vyzive pred treningom bezca, kulturistu, plavca........profesionala, neprofesionala. To iste strava po cviceni - vsade sa hovori o tom, ze treba co najrychlejsie doplnit zasoby glykogenu, lebo su vycerpane, ale nieje trening ako trening. 60min siloveho cvicenia ti nevycerpe sval. glykogen tak isto, ako 60minut behania, plavania....nehovoriac o tom, ze su sportovci, ktori maju treningy 2-3 krat denne a ti musia sval.glykogen doplnit co najrychlejsie, tam je 100g glukozy hned po cviceni aj malo. Ak ale nemas v plane o nejake 3-4 hodiny zas cvicit, tak neviem aky je dovod sa ponahlat s doplnenim glykogenu. Ja osobne, ak mam trening az o 48 hodin, radsej doplnim glykogen kvalitnymi sachrami hoc pomalsie, ako ho doplnit super rychlo nejakym cukrom s prazdnymi kaloriami.
tomask
Príspevky: 794
Dátum registrácie: 20.07.2008
Cash on hand: Locked


Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa Vinnie » 13.06.2011

ale ved glukoza sa dáva po tréningu, nie kvôli doplneniu glykogénu, ale kvôli vylúčeniu inzulínu či .... ?
"existuje aj neaky doplnok na rast a hrubku koko..? pocul som vraj ze Nitrix"
Užívateľov profilový obrázok
Vinnie
Príspevky: 4640
Dátum registrácie: 22.09.2010
Cash on hand: Locked
Poďakoval: 63 krát
Bolo mu ďakované: 435 krát

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa pepo88 » 13.06.2011

Jak zvýšená kyselost může narušit svalový růst (I.)
Vytvořit co nejlepší podmínky pro růst svalů - to je zcela zásadní snaha každého kulturisty. Těch podmínek je bezpočet: od správného tréninkového postupu, přes optimální výživový program, výběr suplementů, snahu maximalizovat vylučování anabolicky působících hormonů a naopak potlačit vylučování těch katabolických a tak bychom mohli pokračovat dále. Ale věřím tomu, že jeden velmi důležitý aspekt by Vás asi nenapadl, příliš se o něm totiž nemluví, a tím je acidobazická rovnováha.

Acidobazická rovnováha
Jedná se o poměr mezi kyselinami a zásadami, který určuje výslednou kyselost vnitřního prostředí. Pro svalový růst, sílu, odbourávání tuků a vůbec pro celkové zdraví je právě acidobazická rovnováha velmi důležitá. Pokud tedy chceme docílit růstu svalové hmoty a síly, tak bychom měli velmi pozorně tuto hodnotu sledovat.

Kyselost či zásaditost je dána hodnotou pH (takzvaný vodíkový exponent, neboli také koncentrace vodíkových iontů), která je charakterizována čtrnácti stupni, a to od 1 (silně kyselá - například kyselina solná v žaludku) až po 14 (silně zásaditá - například louh sodný). Rozhraním je hodnota 7, která se považuje za neutrální (voda za pokojové teploty). Musíme si uvědomit, že lidské tělo je v podstatě biochemická továrna, ve které probíhá bezpočet chemických reakcí, jejichž průběh úzce souvisí s acidobazickou rovnováhou (ABR), tedy se stálým dynamickým poměrem mezi kyselinami a zásadami v lidském těle. ABR je v různých částech těla rozdílná, například v žaludku je pro trávení bílkovin (působení enzymu pepsinu) nezbytné velmi kyselé prostředí (pH mezi 1 až 2), ale poté, co trávenina postoupí do tenkého střeva, je pro další trávení zapotřebí prostředí zásadité. To jsou ovšem procesy, při kterých kyselost nebo zásaditost můžeme těžko ovlivnit. Nás ovšem zajímá především pH tělních tekutin, a to krve, která je nositelem jak živin, tak kyslíku a jejíž změny pH mohou mít jak negativní, tak pozitivní dopady na náš organismus.

Pokud obsahuje krev příliš mnoho kyselin (pH je nižší než 7), nachází se v kyselém stavu (překyselení).
Pokud se pH pohybuje kolem 7, tak mluvíme o neutrálním stavu.
Pokud je pH vyšší než 7, tak se jedná o zásaditý, neboli bazický stav.
U zdravých lidí je pH krve na hodnotě 7,41, což znamená, že krev je ve stavu acidobazické rovnováhy lehce zásaditá (neboli alkalická). Tento stav představuje ideální situaci, protože většina lidí (uvádí se až 90 %) „trpí“ takzvanou latentní (skrytou) acidózou (tedy překyselením), jejíž příčina je především v nesprávné výživě. To, co provede tak oblíbená, ale opravdu „ďábelská“ kombinace fast foodu, třeba smažené hranolky s kolou (pH o hodnotě 2,5, což je méně než ocet a téměř na úrovni žaludečních šťáv), s naší acidobazickou rovnováhou, snad ani raději nepomyslet. To ovšem není tématem našeho článku, nás totiž zajímá hodnota pH krve u kulturistů.

Hodnota pH krve u kulturistů
Jak jsme si již řekli, tak průměrná hodnota pH krve je 7,41, což je u kulturistů poměrně vzácný případ. Důvody, proč pH inklinuje ke kyselejším hodnotám, jsou následující:

Během tréninku vytvářejí pracující svaly kyselinu mléčnou jako vedlejší produkt anaerobního metabolismu (svaly pracují s nedostatečným přísunem kyslíku), a tím se zvyšuje koncentrace vodíkových iontů a zároveň snižuje pH krve, tedy se zvyšuje její kyselost.
Příjem bílkovin jako takových snižuje rovněž pH krve. Proteiny se skládají z aminokyselin, z nichž se vytvářejí svalové bílkoviny, a protože aminokyseliny kolují v krvi, tak snižují pH.
Pokud držíte redukční dietu (zvláště s výrazným omezením sacharidů), tak uvolňuje tuková tkáň volné mastné kyseliny, což vede k snižujícímu se pH. Rovněž vznikající ketonické látky překyselují krev.
Jak bílkoviny ovlivňují kyselost prostředí
Uveďme si příklad odborné studie, která porovnávala rozdílný příjem bílkovin u dvou skupin osob ve vztahu na tvorbu kyselin:

1) Necvičící osoby s převážně sedavou pracovní činností a s příjmem 88 gramů bílkovin denně.

2) Kulturisté s příjmem bílkovin 128 gramů denně.

Stav kyselosti se vyhodnocoval měřením pH moče, které je o něco nižší než pH krve a hodnota se pohybuje kolem 7. Je to celkem logické, protože jednou z nejdůležitějších funkcí ledvin je právě odstraňovat kyseliny z krve. Ovšem pH moči věrně odráží veškeré změny probíhající v krvi, co se týče kyselosti. Ovšem vraťme se k výsledkům studie: u osob se sedavým zaměstnáním byla zjištěna hodnota pH 6,12, ale u kulturistů byla ještě nižší, a to 5,83. Vylučování kyselin je u kulturistů o 50 % vyšší než u osob pohybově inaktivních. To jistě není žádné překvapení, ale jenom potvrzení skutečností, že zvýšený příjem bílkovin u kulturistů a jejich trénink vede ke zvýšené tvorbě kyselin. A čím větší svalovou hmotou disponují, tím je tvorba kyselin vyšší.

A co ledviny? Neexistuje nebezpečí jejich poškození v souvislosti s jejich permanentním přetěžováním zvýšeným příjmem bílkovin? Výsledky studií prokázaly, že i mnohaletý zvýšený příjem bílkovin u kulturistů, při kterém jsou ledviny silně zatěžovány, nevede k jejich poškození a zdravé ledviny tuto zátěž bez problémů zvládnou. Tímto je vyvrácen jeden z největších mýtů, který koluje především mezi laickou veřejností.

Hodnota pH a proteosyntéza
Proč je pro kulturisty tak nevýhodné, když jejich hodnota pH krve vykazuje vyšší kyselost? Laboratorní studie prokázaly, že nižší pH omezuje anabolické procesy. Pokud se porovnávaly svalové buňky vystavené buď relativně kyselejšímu prostředí (pH = 7,1), nebo více zásaditému (pH = 7,4), tak byl proces proteosyntézy v relativně kyselejším prostředí zhruba o 14 % pomalejší než v zásaditém prostředí. U krys, které byly vystaveny zvýšené kyselosti vnitřního prostředí, se snížila proteosyntéza v průběhu jednoho dne o celých 28 %.

Hodnota pH a odbourávání svalových bílkovin
Porovnáváním katabolických procesů bílkovin v prostředí se zvýšenou kyselostí (pH = 6,95) a v alkalickém prostředí (pH = 7,4 - což je hodnota, kterou byste měli mít) se zjistilo, že katabolické procesy byly při překyselení o 30 % vyšší než při normální hodnotě pH. Kyselé prostředí tedy vyvolává celou řadu metabolických pochodů katabolického charakteru. Zvyšuje například aktivitu enzymů, které jsou zodpovědné za odbourávání větvených aminokyselin, a to až o
53 %!

Je zde i celá řada jiných aspektů negativně zasahujících do hormonální činnosti. Překyselení krve snižuje i vnímavost svalových buněk na inzulín a podporuje vylučování kortizolu. Překyselení zapříčiňuje přímo, ale i nepřímo ztráty svalové hmoty.

Hodnota pH a odbourávání tělesného tuku
Pokud překyselení organismu podporuje úbytek svalové tkáně, platí to také o tucích? Ne, bohužel ne! Při studii zaměřené na vztah uměle navozeného překyselení a ovlivňování hormonů štítné žlázy se prokázalo snížené vylučování nejdůležitějšího hormonu T3 (trijodthyronin) o 13 % a hormonu T4 (thyroxin) o 10 %. Jak víme, hormony štítné žlázy zásadním způsobem řídí bazální metabolismus a jejich nižší aktivita představuje i nižší energetický výdej v naprostém klidu, který se pokrývá spalováním tuků. Překyselení krve pravděpodobně snižuje i vylučování leptinu (hormon produkovaný tukovými buňkami regulující chuť k jídlu), což se projevuje bohužel zvýšeným apetitem. U žen s uměle vyvolaným snížením kyselosti krve z 7,36 na 7,28 se podíl volných mastných kyselin v krvi rychle snížil o 35 %, což se samozřejmě projevilo omezeným spalováním tuků.

Pokud se ovšem zvýšilo pH krve na alkalickou hodnotu, tak se rovněž zvýšil podíl volných mastných kyselin o 28 % oproti výchozímu stavu a spalování tuků se opět povýšilo.

Snížené pH krve je nepříjemným vedlejším efektem nízkoenergetických diet, protože:

přijímáte mnoho proteinů
snižuje se příjem alkalizujících sacharidů
zvýšený podíl volných mastných kyselin a ketonů okyseluje krev
Výsledkem jsou zvýšené ztráty svalové hmoty, snížené odbourávání tuků, zpomalený metabolismus a zvýšená chuť k jídlu. Je tedy nejvýše důležité snažit se během diety o udržování acidobazické rovnováhy.

Hodnota pH a tréninkový výkon
Pokud bude Vaše krev překyselena již před tréninkem, sníží se Vaše silové dispozice. Protože kontrahující sval vytváří kyselinou mléčnou, tak se tento problém ještě prohlubuje. Krev je vodíkovými ionty doslova nasycena a překyselená krev nejenom že vyvolává lokální svalovou únavu, nýbrž také únavu centrální nervové soustavy. Pokud se totiž snižuje pH, dochází k uvolnění jinak vázaného tryptofanu, ten působí na mozek a stimuluje vylučování serotoninu, tedy substance, která vyvolává únavu.

V jedné studii se vyprovokovalo zvýšení kyselosti krve tím, že se příjem bílkovin u sportovců téměř zdvojnásobil, a to z 14 % na 25 % jejich kalorického příjmu. Naopak příjem sacharidů se snížil z 46 % na 10 %, a tím se omezila konzumace alkalizujících potravin. Příjem tuků se nastavil tak, aby energetická hodnota stravy obou skupin byla přibližně stejná. Vlivem této úpravy se v průběhu 24 hodin krev účastníků stále okyselovala, a to při hodnotě pH mezi 7,40 a 7,37. Následně šlapali sportovci na ergometru do vyčerpání. Předtím, než se změnila jejich strava, tak byli schopni udržovat konstantní výkon po dobu pěti minut. Poté, co nasadili „kyselou“ stravu, tak se jejich konstantní výkon snížil pouze na tři a půl minuty. Pokles tréninkového výkonu se může přirozeně částečně dávat do souvislosti s omezením příjmu sacharidů, ale větší podíl se dává „za vinu“ právě překyselení krve.

Výsledkem nižší hodnoty pH krve je nejenom nižší tréninkový výkon, ale i vyšší únava. To objasňuje proč alkalizující suplementy v mnoha studiích zvyšují nejenom sílu, ale i vytrvalost. Třebaže nízké pH krve omezuje jak svalový růst, tak odbourávání tuků a tréninkový výkon (o negativním vlivu na naše zdraví ani nemluvě), tak mnozí kulturisté si s nadměrnou produkcí kyselin vyúsťujících v překyselení krve příliš „hlavu nelámou“. A jen sporadicky berou alkalizující suplementy.




Zdroj: ronnie.cz
Je tažké si ísť za svojím cieľom,keď človek ešte vobec nevie čo chce,a aj tá najmenšia prekážka mu vie narobiť veľké problémy
https://www.facebook.com/PeterMuranOsobnyTrener?fref=ts
Sorry ak neodpisem na SS.Mam ich denne
Užívateľov profilový obrázok
pepo88
Moderátor: súťažný kulturista
Príspevky: 18843
Dátum registrácie: 05.01.2007
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Považská Bystrica

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa Vinnie » 14.06.2011

som zvedavý čo použijú v druhej časti ako riešenie, lebo ja som nad problémom prekyslenia uvažoval viackrát a jediné čo mi napadlo je jesť mäso a mliečné výrobky a okrem toho len samé ovocie a zeleninu. čo by bolo do diety celkom fajn, ale objemovka by sa takto riešiť nedala.

tabulka:
http://www.diagnoza-podle-jazyka.estran ... aviny.html" onclick="window.open(this.href);return false;

a
Pokud se totiž snižuje pH, dochází k uvolnění jinak vázaného tryptofanu, ten působí na mozek a stimuluje vylučování serotoninu, tedy substance, která vyvolává únavu.
toto autor trochu doplietol, lebo nedostatok serotonínu vyvoláva únavu, jeho vylučovanie práveže navodzuje psychickú pohodu a nabudenosť
"existuje aj neaky doplnok na rast a hrubku koko..? pocul som vraj ze Nitrix"
Užívateľov profilový obrázok
Vinnie
Príspevky: 4640
Dátum registrácie: 22.09.2010
Cash on hand: Locked
Poďakoval: 63 krát
Bolo mu ďakované: 435 krát

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa Souba » 07.10.2011

Skvely clanok o strave pre zaciatocnikov od borca menom Christian Thibaudeau

http://www.kulturistika.com/vyziva-pro- ... iky-cast-1" onclick="window.open(this.href);return false;

az na jednu vec s ktorou by som nie uplne suhlasil:
Ačkoli jsou cukry oblíbené palivo pro naše tělo, nejsou esenciální tak, jako mnoho
aminokyselin nebo mastných kyselin. Znamená to, že bez cukrů se obejdete. Tělo se
přizpůsobí jiným zdrojům energie a bude fungovat správně.
glukoza je nevyhnuta pre spravne fungovanie mozgu, cize aj cukry su potrebne. Inak super clanok :)
The easy day was yesterday!!!
Užívateľov profilový obrázok
Souba
Príspevky: 647
Dátum registrácie: 02.07.2010
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa junkman12 » 09.10.2011

Nezbytné zdroje sacharidů: zelená zelenina (brokolice, okurka, salát, špenát, celer,
chřest, atd.)

Povolené zdroje sacharidů: ostatní zelenina (kromě brambor), lesní plody (borůvky,
maliny, jahody, ostružiny, atd.)

Občasné zdroje sacharidů: ostatní ovoce

Velmi zřídké zdroje sacharidů: hnědá rýže, celozrnný pšeničný chléb, celozrnná
pšeničná pasta, pšeničná kaše, brambory, sladké brambory

Zdroje sacharidů, kterým by se mělo vyhýbat: bílý chléb, bílá pasta, ovesná kaše

Zdroje sacharidů, kterým je nutné se vyhýbat: sladké pečivo, sušenky a všechny
ostatní cukrovinky
zelena zelenina?? 100g brokolice ma 4g sachrov, tak ako to je?
a kde je biela ryza? :o
je teda zelenina dostatocnym zdrojom sacharidov? (okrem vlociek a ryze)
junkman12
Príspevky: 827
Dátum registrácie: 27.02.2010
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Prešov

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa kun_agüero » 09.10.2011

Nemusis brat vsetko doslova.
Zelenu zeleninu autor asi preto oznacil ako nutnu, lebo obsahuje mnozstvo prospesnych latok, a su syte pri nizkej hodnote sacharidov, takze je mala sanca, ze ich prezenies, a budes priberat tuk.
Séria článkov Kun Agüera - http://posilnovanie.sk/viewtopic.php?f=3&t=9997

NEODPOVEDÁM NA BANÁLNE OTÁZKY
Užívateľov profilový obrázok
kun_agüero
Moderator
Príspevky: 2857
Dátum registrácie: 10.01.2009
Cash on hand: Locked

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa DeForMace » 27.11.2011

K tomu prekysľovaniu - čo tak sóda bikarbóna? Javí sa to ako celkom fajn riešenie. Má s tým niekto skúsenosti?
DeForMace
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 01.09.2010
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Snina

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa pepo88 » 05.05.2012

zmazany clanok od russia, aby to nahodou uzivatelia nezobrali vazne.. bol to clanok vytvoreny ako prvoaprilovy zart o prospesnosti gumovych medvedikov

:mrgreen:
Je tažké si ísť za svojím cieľom,keď človek ešte vobec nevie čo chce,a aj tá najmenšia prekážka mu vie narobiť veľké problémy
https://www.facebook.com/PeterMuranOsobnyTrener?fref=ts
Sorry ak neodpisem na SS.Mam ich denne
Užívateľov profilový obrázok
pepo88
Moderátor: súťažný kulturista
Príspevky: 18843
Dátum registrácie: 05.01.2007
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Považská Bystrica

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa Igor Intensity Illés » 17.05.2012

Skvely clanok o strave pre zaciatocnikov od borca menom Christian Thibaudeau

http://www.kulturistika.com/vyziva-pro- ... iky-cast-1" onclick="window.open(this.href);return false;

az na jednu vec s ktorou by som nie uplne suhlasil:
Ačkoli jsou cukry oblíbené palivo pro naše tělo, nejsou esenciální tak, jako mnoho
aminokyselin nebo mastných kyselin. Znamená to, že bez cukrů se obejdete. Tělo se
přizpůsobí jiným zdrojům energie a bude fungovat správně.
glukoza je nevyhnuta pre spravne fungovanie mozgu, cize aj cukry su potrebne. Inak super clanok :)

Ja osobne si myslim uzivanie ... sacharidovych gainer o davke 180g naporciu ... je premrstena davka sacharidov na porciu ale iba v tom pripade ak clvoek uziva Inzulin , vedel by som si predstavit ze tie hodnoty sa zabudujú do svalu...pomocou prave spominaneho vyssie ..avsak prijatelnu davku by som povazival za 80g max..ale aj to je strasne vela ..! kedze nasleduje aj sacharidovve jedlo po treningu je toho docela dost ..
Kulturistika je najdrahší šport na svete. Môžeš ju buď milovať alebo nenávidieť. Preto treba eliminovať všetky negatívne faktory, ktoré Ťa môžu ohroziť. Medzi iným aj vlastnú nevedomosť!!!
Užívateľov profilový obrázok
Igor Intensity Illés
Príspevky: 1816
Dátum registrácie: 02.08.2011
Cash on hand: Locked
Bydlisko: S.H.Vajanského Nové Zámky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa Datko » 23.11.2012

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky- ... izmus.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Poslal mi to kamarát, prečítal som a.... každý to zoberie inak.
Datko
Príspevky: 49
Dátum registrácie: 27.12.2011
Cash on hand: Locked

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa hero » 16.08.2013

Čaute chcel by som počuť váš názor. Pre väčšinu to bude určite neprijatelné ale ajtak sa nato spýtam :)
Keby že si stravu nejako moc ohladne sacharidov a tukov neupravím len budem dodržovať 2g bielkovín na 1kg váhy a o sacharidy a tuky by som sa moc nestaral v mojej strave tak by moja prvá objemovka ajtak stála zato ? Trochu viacej tuku by mi neprekážalo. Ako také že sladkosti, sladké malinovky atď to určite nie proste by som len bielkoviny dodržoval a snažil by som sa príjmať kvalitné sacharidy. Tak čo vy nato išlo by to alebo je to úplná hlúposť ? :)
hero
Príspevky: 173
Dátum registrácie: 16.08.2013
Cash on hand: Locked

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa reym » 17.08.2013

takuto ''objemovku'' som podstupil aj ja a nedala mi nic viac, nez len robotu s tukom.. radsej chod pekne rozumne, nezapras sa moc, telo uz nadbytocne sacharidy, ktore nevyuzije pouzije ako zasoby tuku.. ale pytam sa - naco? potom budes dietovat polroka aby si sa rysol na leto a co z toho budes mat? :D
don't let your motivation burnout!
reym
Príspevky: 285
Dátum registrácie: 25.02.2013
Cash on hand: Locked

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa pepo88 » 17.08.2013

ja v objeme tiez nic nevazim , ale zasa uz to mam v oku a ked citim, ze treba pridat, pridam
Je tažké si ísť za svojím cieľom,keď človek ešte vobec nevie čo chce,a aj tá najmenšia prekážka mu vie narobiť veľké problémy
https://www.facebook.com/PeterMuranOsobnyTrener?fref=ts
Sorry ak neodpisem na SS.Mam ich denne
Užívateľov profilový obrázok
pepo88
Moderátor: súťažný kulturista
Príspevky: 18843
Dátum registrácie: 05.01.2007
Cash on hand: Locked
Bydlisko: Považská Bystrica

Re: Články o strave

Príspevokod užívateľa hero » 17.08.2013

takuto ''objemovku'' som podstupil aj ja a nedala mi nic viac, nez len robotu s tukom.. radsej chod pekne rozumne, nezapras sa moc, telo uz nadbytocne sacharidy, ktore nevyuzije pouzije ako zasoby tuku.. ale pytam sa - naco? potom budes dietovat polroka aby si sa rysol na leto a co z toho budes mat? :D
Dobre :D ďakujem za odpoveď tak potom si spravím radšej kvalitný jedálniček ktorý budem dodržiavať :007
hero
Príspevky: 173
Dátum registrácie: 16.08.2013
Cash on hand: Locked


Návrat na "Výživa a suplementácia (zdravá výživa, stravovanie, rady ohľadom doplnkov výživy atď.)"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných